Els que ens motiva trobar coses de Cabra i compartir-les, tenim un bon
amic que tot el que troba en referència a Cabra ens ho envia: es tracta
del Josep M Vallès, que busca coses de l'Espluga de Francolí en tots els
arxius que pot. Aquesta és una bona religió, la de compartir la recerca,
tot i que no té massa seguidors. Potser arribarà un dia que tot el que
un serva per orgull personal i no ho publica farà la fi de
l'escanyapobres. Queda dit.
En aquest cas el Josep M ens tramet un escrit publicat per un tal Salvador ESCARRÉ BATET de Cabra del Camp(o), el setembre de 1929, a EL MAGISTERIO TARRACONENSE, una publicació professional o sectorial desconeguda per molts de nosaltres.
L'escrit porta per títol EL VERDADERO CAMINO. Al primer paràgraf, el sota signant s'identifica com "Nuestra condición como individuo del Magisterio
Nacional ...". Es tracta doncs d'un mestre que aprofita la publicació
per queixar-se precisament que les reclamacions de millora entorn del
ram dels mestres: si les publiquen als seus propis periòdics, només les
llegiran els mestres i no qui correspondria que és a l'administració que
hi ha de posar remei. Curiós article el del cabrenc, carregat de raó i
d'actualitat.
La pregunta que deixem a l'aire per a altres investigadors és: aquest Salvador Escarré Batet, era fill de Cabra o bé era el mestre de Cabra, almenys el setembre de 1929? Ambdós cognoms poden ser de Cabra. Ca l'Escarré és al carrer Fondo (amb nom oficial de les Sales) i de Batet en trobem a diverses famílies del poble.
Ho
deixem a l'aire, tot i que no perdrem l'ocasió de preguntar-li al
convilatà Jordi Juncosa, expert en la matèria, si ens en pot fer cinc
cèntims. Bona Candela!
divendres, 21 de gener del 2022
Salvador Escarré Batet, mestre de Cabra o a Cabra?
Etiquetes de comentaris:
Famílies,
Personatges,
Segle XX
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Consultat altres arxius, veig que el binomi Esquerre Batet, és bastant freqüent a Picamoixons, de manera que és altament probable que a Cabra hi estigués com a mestre
ResponEliminaEl meu avi, Salvador Escarré Batet, va néixer a Valls i era mestre de Cabra quan el meu pare, Salvador Escarré Esteve, va néixer en 1927. El DNI del pare sí que deia: nascut a Cabra del Camp.
ResponEliminaEfectivament, Salvador Ignacio Pedro Escarré Batet, va néixer a Valls a les 4 de la tarda d'un 28 de juny del 1899 i batejat el 2 de juliol a la parròquia de S. Antoni Abad de Valls. Es va lliurar del servei militar (quinta del 1920) per miopia. Mestre nacional i (advocat, octubre del 1932, llicenciatura que no va exercir mai), va dedicar la seva vida a l'ensenyament. El trobem fent de mestre a Cabra del Camp entre el febrer del 1925 i novembre del 1932 on hi va deixar una gran empremta i on hi van néixer els seus dos primers fills, la Carme Escarré Esteve, el 30 d'octubre del 1926 al carrer de l'Hospital nº 9, 2n i el Salvador Escarré Esteve el 26 d'octubre del 1927, aquest, al carrer de la Creu nº 21, 2n, fruit del seu matrimoni a la parròquia S. Antoni Abad de Valls el 3 de setembre del 1925, amb Carme Esteve Porta de Tarragona. En ser anomenat Inspector de Primera Ensenyança, es traslladen a Alacant, novembre del 1932 on neixen els altres fills, Ma José Escarré Esteve i l'Antonio Escarré Esteve. El 1948 l'anomenen Inspector Jefe Provincial càrrec que exerceix fins a la seva jubilació, el 22 de maig del 1968. Tenia 68 anys, 10 mesos i 24 . El 5 de febrer d'aquest mateix any li havien concedit, a Madrid, l'Encomienda de la Orden Civil Alfonso X Sabio.
ResponEliminaEnamorat de la seva professió i amb un profund sentit religiós va escriure nombrosos articles, sempre en defensa de la seva vocació.