dilluns, 10 de gener del 2011

1784: Rosa Vives / Jacint Vives

Testament fet a Montblanc davant del notari Salvador Alba Molins el 6 de febrer de 1784. Rosa Vives, filla de Jacint, pagès de Cabra del Camp i Francesca; viuda Antoni Molas, sabater de Montblanc.

En aquesta entrada s'hi relaciona un cognom molt freqüent a Cabra: Vives. Com que no hi ha el segon cognom difícilment podrem saber de quin Vives es tracta llevat, és clar, que revisem el document original que és a l'Arxiu Comarcal de Montblanc.

A Cabra a majoria de les cases de les persones que porten el cognom Vives se les coneix pel renom de la casa: cal Carro a la plaça de la Creu, cal Pampa al carrer del Sol i al carrer de la Pica, ca l'Anton Tou, cal Po, cal Castanya, i cal Xoles totes quatre al carrer major.
També existeixen uns topònims relacionats amb aquest cognom: la font del Vives i la cova del Vives, indrets situats a la muntanya de Cabarrà a la vora del Tossal Rodó.

Amb la finalitat d'enriquir aquest blog si teniu més informació dels temes que es tracten o d'altres temes relacionats amb Cabra del Camp podeu fer-hi les aportacions que desitgeu i les publicarem.

Els testaments notarials són una font importantíssima d'informació per als historiadors. No hi ha cap altre document que descrigui tant bé els llinatges familiars, els oficis, les possessions i el grau de riquesa o de propietat de l'individu. En aquest blog pretenem donar informació dels documents dels que en coneixem l'existència mercès al treball científic dels historiadors. Si algú pretén entrar més en matèria els recomanem que vagin a cercar el document original a l'arxiu on es trobi. En aquest cas a l'Arxiu Històric Comarcal de Montblanc.

Font:
INVENTARI DELS TESTAMENTS AGRUPATS EN ELS LLIBRES ESPECIALS DE LA NOTARIA
DE MONTBLANC , CONSERVATS A TARRAGONA (Segle XVIII)
Josep M.T. Grau Pujol i Roser Puig i Tàrrech

5 comentaris:

  1. Se que el meu avi ANTONI VIVES PONS mort al 1907 era fill de Cabra , pero no se la data de naixament.---------va esta casat amb la LUCIA ROSICH BULALAS que mori molts anys despres, al 1957...van tindre 5 fills la MARIA, el JOSEP, el JOAN, la ROSA i el ARTUR.---

    ResponElimina
  2. La LUCIA ROSICH BULALAS, VA NEIXER AL 1883 A Santo Tome, provincia de la UNION A filipinas, va viure anys a ILO ILO , fins que als 12 o 13 anys el seu pare molt malalt, la va portar a Tarreagona España

    ResponElimina
  3. Respecte al Sr Antoni Vives Pons, va néixer el 28.06.1851 a Cabra. Es va casar a Cabra el 6.09.1884 amb Lucia Rosich Bulala que era de Sto Tomas (Filipinas). Tenim identificats els fills següents: Maria 21.06.1886, José 19.01.1890,Rosa 10.04.1892, Juan 22.09.1893, Arturo 31.05.1897. Tanmateix tenim identificats els cònjuges.

    ResponElimina
  4. Segons em consta, el Sr. Antonio Fidel Lleo Vives Pons va morir a Cabra el 17.09.1905

    ResponElimina
  5. La Rosa testadora, era Rosa Vives Baldrich, filla de Jacinto Vives Tarrega "del Vall" i de Francisca Baldrich Buada. Ell de Cabra i ella de Padrós (Vilabella). Estava casada a Cabra, el 21.08.1768 amb el Sabater de Montblanc Anton Molas Rubió. Els capítols matrimonials a "Montis Albi" el 19.03.1768

    ResponElimina